{marging: 50%;}<\h1>

Social Forums


Forums zijn samen met chatboxen de eerste platformen waarbij internet een sociale kant kreeg. Nooit eerder was het zo makkelijk om te kunnen discussiëren met mensen die je nog nooit had ontmoet. Of het nu inhoudelijk gesprekken waren of oppervlakkig, alles was ineens mogelijk. Tegenwoordig worden de chatboxen en de forums van toen niet meer zoveel gebruikt. Dit komt met name door de ineffectiviteit van grote algemene ontmoetingsplekken. Men kiest steeds vaker voor platformen die direct gericht zijn op een niche. Ook zoekmachines als Google en Yahoo! verkiezen niche-omgevingen vaak boven massawebsites om te tonen binnen de zoekresultaten.
Social Forums is niets anders dan een term voor forums, discussiesites waarop men een vraag kan stellen of een stelling kan voorleggen aan de groep die het forum bezoekt. Nadat er geantwoord wordt ontstaat er een wisselwerking tussen de persoon die het topic (het onderwerp) gestart is en tussen de personen die er op gereageerd hebben. Vaak ontstaan er binnen een topic steeds kleinere nieuwe topics waardoor het aantal reacties en de hoogte van de socialiteit toeneemt. Wat een forum kenmerkt is dat alleen geregistreerde leden kunnen deelnemen. Daarnaast is het zo dat het laatst toegevoegde bericht (topic) bovenaan komt te staan. Zo blijft het forum actueel. Ook staat achter elk bericht de datum en welk lid het bericht geplaatst heeft. Bij uitgebreide forums heeft ook elk lid zijn eigen profiel en kan er gezien worden welke berichten elk lid zoal geschreven heeft.
Inmiddels worden forums minder gebruikt dan voorheen. Tegenwoordig hebben nieuwe social media zoals weblogs en communities voor veel mensen enkele rollen overgenomen die voorheen werden ingevuld door forums. Echter, forums zullen altijd voor een bepaalde doelgroep het meest interessant zijn.

Voorbeelden van social forums