{marging: 50%;}<\h1>

Social E-Commerce


Social E-commerce is het online winkelen naar producten en daarbij gebruik makende van opties waarmee sociale doeleindes bereikt worden. Dat betekent in simpele taal dat men online winkelt naar een product en dat men er met andere personen over wil discussiëren. Vaak is men bang voor cognitieve dissonantie (het verschijnsel waarbij de klant vlak na het aanschaffen zijn aankoop al weer ongedaan wil maken. Ook wel “Een kat in de zak kopen”.) en men wilt toetsen binnen sociale kringen of de aankoop wel een goed idee is.
Social E-commerce voorziet in de behoefte om op eenvoudige wijze te kunnen communiceren met personen die ook interesse hebben in een product, of die zelfs al tot aankoop over zijn gegaan. Wanneer webwinkels hier op effectieve wijze gebruik van maken stimuleert dit de tijd die een website bezoeker op de website doorbrengt en daarnaast geeft het meer vertrouwen. Aan de andere kant worden de producten waar consumenten slechte ervaringen mee hebben negatief benadrukt, wat voor de webwinkeliers een slecht bijeffect is. Echter, op de lange termijn is het sowieso belangrijk om de juiste kwalitatieve producten te verkopen, dus deze ontwikkeling is alleen maar positief. Het dwingt de webwinkelier om beter met kwaliteit om te gaan. Het voordeel voor de webwinkelier is dat hij door deze opties aan te bieden meer websitebezoekers zal krijgen die elkaar naar de website uitnodigen. Dat scheelt dus investeringen in marketing.
In de toekomst zal het online winkelen naar verwachting steeds uitgebreider gaan worden. Social e-commerce zal vermoedelijk steeds transparanter worden en dit dwingt fabrikanten om de kwaliteit hoog te houden en de verwachting van de klant te doen uitkomen.

Voorbeelden van social e-commerce